Hatalmas előrelépés!

Az Európai Parlament tegnap egyhangúan elfogadta az egyszer használatos műanyagok betiltását – írja az MTI. Ezen könnyen helyettesíthető termékek – zacskók, szívószálak, kevergető pálcikák stb. – adják az Unió tengeri hulladékának 70%-át. Emellett 2025-ig 25%-kal tervezik csökkenteni az szendvicsek, gyümölcsök és egyéb élelmiszerek csomagolására használt nem fenntartható anyagok felhasználását. Hazánkban ezt a folyamatot elősegíti az Innovációs és Technológiai Minisztérium által megalkotott jogszabálytervezet, ami a műanyagzacskók, tányérok, evőeszközök termékdíját növelve próbálja kiszorítani ezeket a piacról.

 

Kevesen tudják, de az ilyen zacskók gyártásához olyan adalékanyagot használnak, ami kisebb darabokra, úgynevezett mikroműanyagokra bontja szét a terméket, ami sajnos bekerül a táplálékláncba, ezzel a szervezetünkbe is. Átlagosan 70.000 mikroműanyagot fogyasztunk naponta, aminek felhalmozódása a testünkben egészségügyi kockázattal jár.

 

Ez azonban nem az egyetlen sokkoló adat ezzel a globális problémával kapcsolatban:

– Világszerte 2 millió műanyagzacskót használunk percenként – átlagosan 12 percig

– a műanyag lebomlási ideje 1000 év is lehet (az átlagos használati idő 43.800.000-szorosa)

– a műanyagtermékek 50%-át egyszeri használat után eldobjuk

– évente 1 millió tengeri madár és kb. 100.000 tengeri emlős hal meg a szennyezés miatt

 

Nem csoda, hogy az Unió és számos tagállam a műanyagmennyiség drasztikus csökkentése mellett foglalt állást. Azonban ez nem mondható nagy innovációnak: Ázsiában és Afrikában már több állam súlyosabb adókat vet ki, vagy már betiltották. Kenyában például börtönbüntetés szabható ki zacskók forgalmazásáért, gyártásért vagy pusztán a használatért. Az alternatíva egy karnyújtásnyira van tőlünk.

 

Az EcoHills termékei:

– 1000 év helyett akár fél éven belül lebomlanak

– nem kőolajalapúak, tehát fenntartható megoldást jelentenek

– 65%-kal kevesebb energiát igényelnek a gyártásuk során

 

Miért az EcoHills?

– elérhető áron tehet a környezetéért

– lenyűgözheti barátait és vásárlóit

– egy lépéssel a versenytársai elé kerülhet

 

Válasszon lebomlót, válasszon EcoHills-t!